Спонсорський лист для візи (зразок)

Багатьох туристів у посольствах спантеличують вимогою пред'явити подібний документ. Ми розглянемо зразок спонсорського листа на прикладі Німеччини, однак нижченаведені поради будуть актуальними також і для співбесід у представництвах інших держав.

Що собою являє спонсорський лист для візи

Багатьох туристів лякає сама думка про самостійне отримання візи. Деякі вважають за краще доручати цю справу посередникам або ж задовольняються відпочинком у безвізових країнах. Насправді ж процедура досить проста, якщо розуміти логіку посольства. Єдине, що його хвилює - це гарантія того, що ви не маєте наміру залишитися в їхній країні нелегально або іншим чином порушувати її закони. Саме тому вони вимагають довідки про рівень доходу і добробуту, який, за їхніми поняттями, вимірюється сумою на банківському рахунку.

А якщо немає ні рахунку, ні, офіційного доходу (або він низький), а за кордон хочеться? Тоді для відкриття бажаної візи вимагатимуть спонсорський лист. Ідея в тому, що, не маючи можливості показати рівень свого особистого добробуту, турист надає дані іншої людини, спонсора (звідси і назва), який фінансує подорож. У більшості випадків, без таких листів закрита дорога за кордон наступним категоріям людей:

  • діти з 14 років;
  • безробітні;
  • студенти;
  • інваліди та пенсіонери;
  • всі інші, чиї доходи або фінансовий стан не є достатньо переконливими для здійснення поїздки. Зазвичай посольства вираховують необхідні суми, виходячи з того, що туристу потрібно мінімально 50 євро на добу, плюс дорога назад.

Хто може стати спонсором

Залежить від категорії візи. Для туристичної, наприклад, спонсорський лист може надати виключно хтось із найближчих родичів, а це батьки, брати і сестри, діти, чоловік (дружина). У випадку, якщо таких немає, або ж рівень їхнього добробуту не дозволяє стати спонсорами, можна спробувати надати гарантійний лист від більш далекого родича, проте знайте, що це в рази зменшить імовірність отримання дозволу на в'їзд. А деякі посольства навіть не хочуть розглядати подібні документи.

Спонсорський лист на візу до Німеччини

Зразок спонсорського листа на візу до Німеччини

При оформленні гостьової візи, часом, досить одного лише виклику (запрошення) від приймаючої сторони, який виступає в ролі спонсорського листа. Однак, майте на увазі: посольство має право вимагати від вас докази наявності хоча б мінімальної суми грошей, необхідних вам для здійснення подорожі.

Для бізнес-візи гарантом може виступити ваш роботодавець, або сторона, що вас запросила.

Складання спонсорського листа

Оскільки єдиних правил не існує, ми розглянемо загальні принципи складання спонсорського листа для візи до Німеччини та його зразок, а потім зупинимося трохи на особливостях вимог інших країн. Отже, зміст і форма листа можуть бути абсолютно довільними, воно навіть може бути написаним від руки. Мова письма, в більшості випадків, українська або російська. Переклад англійською або мовою країни відвідування вимагають лише деякі представництва, як, втім, і нотаріальне посвідчення листа, яке в 90% випадків не знадобиться. Однак, якщо ви не полінуєтеся зробити як одне, так і інше, то ймовірність отримати жадану візу значно зросте.

В спонсорському листі повинні бути вказані такі відомості:

  • ПІБ спонсора;
  • його паспортні дані;
  • його родинні стосунки з претендентом на візу;
  • дата поїздки та її тривалість;
  • країна (якщо декілька - слід їх перерахувати);
  • підтвердження зобов'язання взяти на себе оплату всіх пов'язаних з майбутньою поїздкою витрат.
    Спонсорський лист на візу до Німеччини

    Зразок спонсорського листа на візу до Німеччини

Потрібно розуміти, що самого спонсорського листа недостатньо. Він повинен бути підкріплений повним пакетом необхідних довідок від спонсора, які підтверджують його достовірність:

  1. ксерокопія паспорта (сторінка з фотографією і адресою прописки);
  2. документи, які підтверджують родинні стосунки (свідоцтва про шлюб, народження ...);
  3. довідка з роботи, із зазначенням розміру зарплати;
  4. для підприємців - копія свідоцтва про державну реєстрацію, свіжа виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а також податкова декларація з доходами за квартал або два;
  5. довідка з банку про стан рахунку.

Особливості різних країн

Для спонсорського листа на візу до Греції, наприклад, цілком достатньо мати на рахунку еквівалент 500 євро в будь-якій валюті.

А ось французьку візу можуть не відкрити, якщо спонсор заробляє менше 600 євро на місяць, а суми на його рахунку недостатньо для покриття всіх витрат (50 євро на добу плюс 500 євро).

Для візи в Італію необхідно нотаріально завірити не тільки, власне, спонсорський лист, але й документи, що свідчать про родинні стосунки.

Посольство Чехії вимагає навіть не виписку з рахунку, а банківську довідку про всі рухи грошових коштів за певний період (зазвичай це три місяці).

Щоб потрапити до Великобританії, як лист, так і інші документи повинні бути перекладені англійською.

В посольства США потрібно готувати банківську виписку про рух грошових коштів за півроку (як мінімум). Причому, вивчають її досить скрупульозно, звертаючи увагу, насамперед, на те, наскільки стабільно надходять кошти.

Коментарів ще немає.

Залишити коментар