Типи віз в Україні: якими вони бувають

Віза за кордон може знадобитися з різних причин. Це може бути ділова поїздка, трудовий контракт, туризм, возз'єднання з сім'єю. Зараз ми розберемося, якими бувають типи віз і розглянемо їх категорії.

Віза - це документ, що дає право іноземним громадянам перетинати кордон країни або перебувати на її території протягом певного терміну, залежно від мети перебування. У сучасному світі з його прагненням до глобалізації, цей документ займає особливе місце, оскільки дозволяє регулювати потік людей, що прибувають з-за кордону і, в той же час, запобігати випадкам незаконної міграції. У кожної держави існують свої критерії надання того чи іншого виду і категорії віз.

Для початку розберемося, чи є можливість в'їжджати на територію іноземної держави без дозволу влади? Так, наприклад, жителі країн, що брали участь у підписанні шенгенської угоди, можуть розраховувати на безвізовий перетин кордону будь-якої країни-учасниці договору. Громадяни інших держав повинні в обов'язковому порядку подавати заяви в посольства для отримання необхідного виду візи.

Термін дії візи

Отже, розглянемо, які є візи з точки зору тривалості дії. Їх можна умовно розділити на 2 категорії:

1. Короткострокові візи - дають можливість перебування протягом 1 - 90 діб.
2. Довгострокові візи - розраховані на перебування від 90 діб до декількох років.

До групи короткострокових віз входять наступні види:

  • туристична віза;
  • гостьова віза;
  • ділова віза;
  • транзитна віза.

Відповідно, в категорію довгострокових дозвільних документів входять:

  • гостьова віза;
  • робоча віза;
  • студентська віза;
  • імміграційна віза;
  • дипломатична та службова віза.Типи віз

Типи віз за кількістю відвідувань

Певні види віз можуть давати право на одноразовий в'їзд, а можуть використовуватися протягом тривалого терміну необмежену кількість разів (так звані мультивізи).

Короткострокові види віз

Туристична віза є найпоширенішим видом дозволу на в'їзд, оскільки розрахована на людей, що в'їжджають з метою відвідування місцевих культурних та історичних пам'яток. Іноземні громадяни з таким типом візи не мають права працювати, навчатися, займатися дослідницькою діяльністю. Крім цього, термін їх перебування в країні обмежений, як правило, 15 - 90 днями. У США подібні дозволи на в'їзд марковані індексом B-2, в країнах Шенген-зони — це віза категорії «C». Не забувайте також, що кожна держава має право вводити обмеження на ввезення і вивезення валюти, цінностей, певних груп товарів.

Гостьова віза дає право на поїздку до родичів і друзів на підставі їх офіційного запрошення. Цей тип візи надає велику свободу дій, наприклад, дозволяє пересуватися по країні без обмежень і позбавляє від необхідності слідувати точним маршрутом або заздалегідь бронювати номер у готелі.

Ділова віза видається підприємцям, які в'їжджають з метою проведення бізнес-зустрічей, відвідування тематичних виставок, конференцій. Подібні типи віз видаються виключно представникам юридичних організацій. Можуть знадобитися і запрошення від іноземних партнерів, а також підтвердження з Торгової палати про легальність даної фірми. У США ділова віза маркується індексом B-1, в країнах Шенген-зони — категорії візи С і D.

Транзитна віза дозволяє перетнути кордони багатьох держав на шляху проходження в найвіддаленіші куточки планети. Цей вид візи необхідний для громадян, які подорожують повітряним або наземним транспортом через треті країни. При цьому деякі різновиди цієї візи дозволяють туристам відвідувати зону аеропорту або duty-free. Як правило, зупинка в транзитних пунктах оформляється за спрощеною схемою і передбачає лише інформування влади про маршрут. Документи видаються на підставі наявного дозволу на в'їзд в країну призначення.Типи віз

Довгострокові види віз

Гостьова віза пов'язана з довгостроковим перебуванням іноземних громадян на території приймаючої держави. Підставою для видачі подібної категорії візи є запрошення від родичів або близьких, які є резидентами країни призначення. У консульстві кожна подібна справа розглядається з особливою увагою. Будьте готові до того, що вас попросять довести ступінь близькості родинних зв'язків або аргументувати доцільність вашого тривалого перебування в країні.

Робоча віза є основним документом, що обумовлює можливість працевлаштування на території іноземної держави. Як правило, термін дії такого типу візи обмежений умовами трудової угоди з роботодавцем. Останній, до речі, зобов'язаний надати в консульство нотаріально завірене запрошення на роботу. Якщо ж ви їдете на пошуки нового місця роботи, то в цьому випадку вам доведеться довести свою профпридатність і потенційну потребу в ваших послугах у країні своїми дипломами та документами з торговельної палати.

Студентська віза видається учням вузів і школярам, які прибувають на навчання до закордонної держави. Даний тип віз дозволяє багаторазово перетинати кордон і подорожувати по країні. Для отримання такої візи необхідно надати офіційний лист з навчального закладу.Типи віз

Імміграційна віза розрахована на громадян, що виїжджають на ПМП або возз'єднується зі своїми сім'ями. Даний тип візи дає можливість перебувати в країні до кількох років і з часом претендувати на отримання громадянства.

Службова і дипломатична візи видаються як співробітникам окремих організацій, так і працівникам зовнішньополітичних відомств. Для таких випадків оформлення дозволів на в'їзд здійснюється на рівні державних органів і служб.

Тепер, коли ви знаєте все про візи, залишилися лише нюанси їх оформлення. При подачі заяви на отримання дозволу на в'їзд слід вказати мету подорожі та обґрунтувати її відповідними документами. Від того, як ви опишете характер поїздки, залежатиме категорія виданої вам візи. Обов'язково продумайте всі нюанси, які стосуються ввезення та вивезення валюти, сувенірів, медикаментів і харчових продуктів, адже при порушенні візового режиму вам можуть відмовити в повторному відвідуванні країни.

Коментарів ще немає.

Залишити коментар